Viteza luminii

Viteza luminii

Viteza luminii

Viteza luminii măsurată in vid este o constantă fizică notată cu litera c, şi are valoarea (formula) :

c = 299.792.458 m/s.

Orice radiaţie electromagnetică (unde radio, radiaţie în infraroşu, radiaţii ultraviolete, radiaţie luminoasă) se propagă în vid cu viteza luminii – c.

Funcţie de mediul în care se propagă, undele electromagnetice pot avea o viteză mai mică decât viteza luminii dar niciodată  o viteză mai mare decât aceasta.

Din acest motiv, unitatea de măsură – metrul, a fost redefinită în 1983 ca fiind distanţa parcursă de lumină în vid într-un interval de timp de 1 / 299 792 458 dintr-o secundă.

Cum se  măsoară  viteza luminii?

De-a lungul timpului s-au dezvoltat diverse metode de măsurare a vitezei luminii, toate având acelaşi rezultat: c = 299.792.458 m/s.

Pe scurt acestea sunt:

  • măsurarea vitezei luminii cu formula c = f*λ, după ce s-a efectuat deteminarea independentă a frecvenţei – f şi  a lungimii de undă – λ (distanţa parcursă de lumină într-o perioadă de repetiţie T=1/f) pentru o sursă de radiaţii electromagnetice ;
  • măsurarea vitezei luminii calculând defazajul dintre două raze de lumină coerente (laser) provenind din două surse identice aflate la distanţe diferite de un receptor. Cunoscându-se diferenţa de drum între cele două surse – dx şi frecvenţa radiaţiei se poate măsura viteza luminii – c. Defazajul este zero atunci când dx este multiplu întreg de lungimea de unda – λ. Atunci când dx = λ viteza luminii este c=f*dx.

Mai multe informaţii despre viteza luminii găsiţi aici.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×