Teste PISA definitie
Teste PISA
Testele PISA sau Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor (Program for Internaţional Student Assesment) reprezintă un sistem internaţional de evaluare prin care se măsoară periodic (odată la 3 ani) capacitatea elevilor în vârstă de 15 ani din toate ţările membre OECD (Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică – Organization for Economic Cooperation and Development) de a citi, înţelege şi rezolva exerciţii interdisciplinare (din literatură, matematică şi ştiinţe).
VEZI AICI TOATE MODELELE DE TESTE PISA PENTRU EVALUAREA NAŢIONALA 2015
Testele PISA se concentrează pe evaluarea cunoştinţelor şi aptitudinilor elevilor aflaţi în clasele terminale ale învăţământului obligatoriu (în România primele 10 clase). Începând cu anul 2000, testele PISA sunt administrate din 3 în 3 ani pe cele 3 domenii : înţelegerea în procesul de lectură (citire/lectură), matematică şi stiinţe. La fiecare ciclu de testare PISA unul din cele 3 domenii este verificat în amănunt (domeniu major) iar celelalte două domenii sunt considerate domenii minore. Testele PISA din anul 2000 au avut ca domeniu major înţelegerea în procesul de lectură (citire/lectură), testele PISA din anul 2003 – matematica, în 2006 domeniul major al testelor PISA au fost ştiinţele. Începând cu anul 2009, ciclul de testare PISA s-a reluat cu înţelegerea în procesul de lectură (citire/lectură) ca domeniu major, în anul 2012 matematica a fost domeniu major, urmând ca în 2015 ştiinţele să devină domeniu major.
Prin Hotărârea de Guvern 389 din 19 iunie 2013 (publicată în Monitorul Oficial 379 din 26 iunie 2013) se aprobă participarea României la programul internaţional din domeniul educaţiei, PISA 2015, taxa de participare (către OECD) fiind de 142.000 euro, plătibili în 4 tranşe anuale.
Modele de teste PISA
Model test PISA matematică
Model test PISA ştiinţe
Model test PISA înţelegerea în procesul de lectură (citire/lectură)
Daca ţi-a plăcut, ajută DespreTot.info să crească. Dă un like pe Facebook