Smartphone

Smartphone

Smartphone

Smartphone sau “telefon inteligent” este denumirea folosită în mod uzual pentru un dispozitiv electronic care pe lângă funcţiile obişnuite ale unui telefon mobil (apelare/primire apeluri, trimitere/primire SMS –uri, consultare agendă telefonică) poate să îndeplinească şi alte functionalităţi similare cu cele ale unui computer (navigare Internet, editare de text şi imagine, mesagerie instant, accesare email) sau cele ale unui aparat foto.

În fond, un smartphone este un computer miniaturizat căruia îi lipseşte HDD –ul şi DVD-ul şi care este optimizat pentru un consum energetic scăzut.

Un smartphone are o arhitectură similară în funcţionalităţi cu un computer obişnuit.  Orice smartphone are un microprocesor dedicat, are o memorie internă (RAM) şi ceea ce îl deosebeşte radical de un telefon mobil clasic – are un sistem de operare.

Sistemul de operare este acel cod software care realizează interfaţa între utilizatorul de smartphone şi componentele hardware din interiorul acestuia.


Sisteme de operare pentru smartphone

Sistemele de operare pentru smartphone pot fi de tipul

  • proprietary”,
  • third party proprietary
  • open source

Sisteme de operare proprietary

Sistemele de operare “proprietary” sunt dezvoltate de firmele producătoare special pentru smartphone-urile lor. Codul sursă şi specificaţiile tehnice pentru aceste sisteme de operare nu sunt disponibile publicului larg. Acestea pot fi obţinute doar de dezvoltatorii software în urma unor parteneriate cu producătorii.

Sisteme de operare de tip “proprietary” :

  • iOS – Apple – utilizat pe iPhone şi iPad;
  • BlackBerry OS – Research In Motion (RIM) – utilizat pe dispozitivele BlackBerry;
  • HP WebOS – Hewlett Packard (HP) – utilizat pe dispozitivele Palm;

Sisteme de operare third party proprietary

Sistemele de operare pentru smartphone de tipul “third party proprietary” sunt sisteme de operare licenţiate, dezvoltate de companii software  care nu produc şi dispozitivele hardware :

  • Windows Phone 7 – Microsoft – rulează pe dispozitive produse de HTC şi Samsung ;
  • Windows Mobile– Microsoft  – rulează pe dispozitive produse de HTC, Samsung şi Dell.

Sisteme de operare open source

Sistemele de operare de tipul “open source” sunt sisteme de operare ale căror specificaţii sunt publice, ele putând fi folosite şi modificate fără restricţie. Sisteme de operare “open source” :

  • Android (bazat pe sistemul de operare LINUX) – dezvoltat de Google – utilizat pe dispozitivele Samsung, HTC, Motorola, Sony Ericsson, LG;

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×