Senzor de miscare

Senzor de miscare

Senzor


Senzor este denumirea unui dispozitiv mecanic, electronic, optic, acustic, chimic sau a oricărei combinaţii dintre acestea, ce are rolul de a extinde percepţia senzorială a fiinţei umane. O cutie goală de conserve agăţată pe o sârmă întinsă între doi copaci, este un exemplu de senzor analogic de detecţie a prezenţei. O hârtie de turnesol este un senzor chimic de detectare a acidităţii.

Cele două exemple  prezentate mai sus pot fi realizate şi electronic : un senzor de mişcare care detectează prezenţa radiaţiei în infraroşu emisă de corpul uman şi un senzor de măsurare a pH-ului (vezi aici ce este pH-ul) – pH metru.

Un radar (vezi aici ce este un radar) este un senzor care permite descoperirea obiectelor cu ajutorul undelor electromagnetice reflectate de acestea.

Ochiul uman este un senzor optic care detectează obiectele din mediul înconjurător pe baza luminii reflectate de acestea. 

Senzorul de lumină permite activarea unui circuit electric (a unui bec) atunci când nivelul de luminozitate scade sub un anumit nivel.

Senzorul de toxicitate permite detectarea la timp a zonelor cu atmosferă viciată. Un senzor de temperatură permite pornirea sau oprirea unei circuit de încălzire, funcţie de temperatura setată.

Senzorul de presiune permite unităţii electronice de calcul de la bordul autovehiculelor moderne să seteze parametrii de combustie ai motorului funcţie de altitudinea şoselei pe care se efectuează deplasarea.

Senzorii pot fi mecanici sau electrici. Senzorii pot detecta însuşiri fizice sau chimice. Senzorii fizici pot detecta salinitatea unei soluţii de apă pe baza rezistivităţii electrice a acesteia. Senzorii chimici pot detecta anumite substanţe pe baza reacţiilor chimice cunoscute ale acestora. Caracterul  acid sau bazic al unei substanţe se determină cu ajutorul hârtiei de turnesol. O culoare roşie indică un caracter acid, în timp ce o culoare albastră indică un caracter bazic.

Mai multe informaţii despre senzori găsiţi aici.

Hartia de turnesol si caracterul acid al unei lamai

Hartia de turnesol si caracterul acid al unei lamai

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×