Semnal analogic. Semnal digital. Exemple de semnale analogice și digitale
Semnale analogice si digitale
Echipamentele electronice pot funcţiona pe principii analogice si/sau digitale. Tehnologia analogică presupune prelucrarea semnalelor electrice aşa cum sunt recepţionate de la diverşi senzori sau emiţători.
Semnal analogic
Analogic înseamnă “identic” sau “la fel”. Un televizor analogic recepţionează semnalul TV modulat transmis prin cablu coaxial sau prin unde radio.
Acesta este demodulat şi transformat în semnale electrice a căror tensiune sau intensitate variază conform semnalului util. Semnalele electrice de la ieşirea demodulatorului sunt trimise către tubul catodic respectiv difuzoare pentru a deveni imagini respectiv sunet.
Chiar dacă procesarea semnalului util se face cu ajutorul circuitelor integrate, nu înseamnă că acest echipament electronic este unul digital.
Semnal digital
În echipamentele digitale, semnalul util este procesat numeric, el fiind reprezentat prin valorile binare 0 sau 1.
Acestea sunt interpretate fizic prin două nivele de tensiune U0 şi U1. Un exemplu este acela în care, pentru valoarea 0, valoarea tensiunii U0 este cuprinsă între 0 V şi 1 V : 0V < U0 < 1 V, iar pentru valoarea 1, avem o tensiune U1 cuprinsă între 4 V şi 5 V : 4 V < U1 < 5 V.
Un semnal digital este obţinut prin eşantionarea (digitizarea) (vezi aici ce este eşantionarea) unui semnal analogic provenit de la diverşi senzori sau emiţători.
Un sistem digital de televiziune, eşantionează un semnal analogic transformând-ul în valori binare : 0 sau 1.
Acesta este comprimat şi codificat pentru a fi transmis pe un canal de date. La recepţie, semnalul digital este decodificat şi decomprimat, astfel încât să poată fi redat.
Funcţie de televizor, semnalul util provenit de la receptorul digital poate fi transformat înapoi în semnal analogic (este cazul televizoarelor cu intrare AV) sau poate fi afişat ca şi semnal digital prin intrarea HDMI.
Un mouse, transformă semnalul analogic provenit de la mişcarea plană a acestuia pe două direcţii – X şi Y, în semnale digitale pe două canale X şi Y.
Cursorul de pe ecran se va mişca digital conform numărului de impulsuri primite pe cele două canale.
Un ecran tactil prezent în smartphone sau tablete, nu este altceva decât o matrice de senzori de presiune. Semnalul analogic produs de aceşti senzori este transformat în semnal digital.
Echipamentele digitale sunt foarte puţin afectate de condiţiile de mediu (temperatură, umiditate, presiune, radiaţii electromagnetice perturbatoare).
De asemenea, digitizarea permite reducerea volumului echipamentelor ceea ce se traduce şi într-un consum redus de energie. Echipamentele digitale permit o rată de transfer a informaţiei mult mai mare decât cele analogice.
Mai multe informaţii despre semnalele analogice puteţi afla aici.
Mai multe informaţii despre semnalale digitale puteţi afla aici.