Scara HB - scara duritatii creioanelor

Scara HB – scara duritatii creioanelor

Scara HB – duritatea creionului


Minele de creion se fabrică  din argilă şi grafit amestecate într-o anumită proporţie. În funcţie de procentul utilizat, mina poate fi mai dură – de tip H ( H – hardness ) – atunci când procentul de argilă este mai mare, sau mai moale – de tip B (B – blackness) atunci când procentul de grafit este mai mare. Scala utilizată este identică cu cea folosită pentru creioanele ce se găsesc în papetării :

9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B

Creionul cu duritatea 9H este cel mai dur,  în timp ce creionul  9B este cel mai moale. Creioanele utilizate pentru scriere normală au duritatea HB.

Citeşte aici mai multe despre scara HB.

Testul durităţii creionului – definiţie, principii, utilizare


Testul duritatii creionului este folosit pentru determinarea durităţii unei suprafeţe, în special pentru determinarea rezistenţei acesteia la zgâriere. Cu ajutorul testului duritatii creionului se poate verifica calitatea  vopselei ce protejază o suprafaţă. În acest scop se folosesc creioane cu diverse durităţi, de la 9H la 9B.

Testul durităţii creionului, pentru verificarea calităţii acoperirii cu vopsea, se efectuează conform standardului ISO 15184. Acest test, constă în trasarea succesivă pe suprafaţa vopselei a unor linii de 3 cm, folosind creioane de diferite durităţi. Liniile sunt trasate la un unghi de 45˚ folosind o apăsare constantă. Prima linie este trasată  cu cel mai dur creion – 9H.

Succesiv se trasează linii până când unul din creioane nu mai zgârie suprafaţa de test. Cu acel creion se mai trasează încă o linie pentru a se valida testul durităţii creionului. Duritatea suprafeţei este dată de duritatea ultimului creion folosit. Respectiv, dacă ultimul creion folosit (cel care nu zgârie) are duritatea 4H, atunci şi suprafaţa respectivă are duritatea 4H.

Mai multe informaţii despre duritatea creioanelor – scara HB sunt disponibile aici.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×