Sateliti artificiali - tipuri de orbite

Sateliti artificiali – tipuri de orbite

Sateliti artificiali – definiţie


Sateliţii artificiali sunt  obiecte artificiale plasate pe orbite eliptice în jurul Pământului la diverse altitudini cu ajutorul unor vectori de propulsie (rachete). Sateliţii artificiali au utilizări diverse, de la domeniul militar până în agricultură.

Sateliţii civili sunt utilizaţi în special pentru comunicaţii, pentru navigaţie terestră (GPS, GLONASS), pentru determinări meteo, pentru studiul planetei Pâmânt (studii climatice, geologice, de cartografiere). Sateliţii artificiali civili mai sunt utilizaţi şi pentru studii astronomice (telescopul Hubble).

Pe orbita Pământului  sunt plasaţi 1419 sateliţi, din care 561 sunt deţinuţi de SUA, 137 de Rusia, 180 de China, 541 de alte state.

Sateliti artificiali – clasificare


Satelitii artificiali pot fi clasificaţi după tipul orbitei pe care o au în jurul Pământului în 3 mari categorii:

  • sateliti artificiali cu orbită  joasă – LEO – low earth orbit;
  • sateliti artificiali cu orbită medie – MEO – medium earth orbit;
  • sateliti artificiali cu orbită geostaţionară – GEO – geostaţionary earth orbit.

Sateliti artificiali cu orbită joasă – LEO


Orbitează deasupra Pământului la distanţe cuprinse între 150 şi 2000 Km. O rotaţie completă în jurul Pământului este efectuată în 90 de minute. Timpul în care un punct aflat pe Pământ are vizibilitate directă cu satelitul este de 15 minute. Din acest motiv, pentru asigurarea continuităţii transmisiei, sunt necesari mai mulţi sateliţi artificiali dispuşi într-o reţea de orbite. Întârzierea şi atenuarea semnalelor transmise prin acest tip de sateliţi artificiali, sunt reduse. Costurile de plasare a acestor sateliţi pe orbită sunt reduse. Timpul de viaţă se limitează la câteva luni, maxim un an. La momentul actual pe orbita Pământului se află 529 sateliţi cu orbită joasă. Câţi sateliţi artificiali are Pământul?

Sateliti artificiali cu orbită medie – MEO


Orbitează deasupra Pământului pe orbite eliptice dispuse deasupra polilor sau deasupra Ecuatorului la distanţe cuprinse între 10.000 şi 20.000 Km. Timpul în care un punct aflat pe Pământ are vizibilitate directă cu satelitul este cuprins între 120 şi 360 de minute. Din acest motiv, pentru asigurarea continuităţii transmisiei, sunt necesari mai mulţi sateliţi artificiali dispuşi într-o reţea de orbite. Întârzierea şi atenuarea semnalelor transmise prin acest tip de sateliţi artificiali, sunt destul de mari. Costurile de plasare a acestor sateliţi pe orbită sunt medii. Sunt utilizaţi în mod tradiţional în reţelele GPS şi pentru comunicaţii de voce şi date. La momentul actual pe orbita Pământului se află 79 sateliţi cu orbită medie. Câţi sateliţi artificiali are Pământul?

Sateliti artificiali cu orbită geostaţionară – GEO


Sateliţii geostaţionari sunt plasaţi pe orbite situate deasupra Ecuatorului la distanţa fixă de 35786 Km. Se rotesc  cu aceeaşi viteză şi în acelaşi sens cu Pământul, astfel încât nu îşi modifică poziţia în timp faţă de suprafaţa acestuia. Un satelit geostaţionar poate acoperi în orice moment 42,2% din suprafaţa planetei. Timpul în care un punct aflat pe Pământ are vizibilitate directă cu satelitul este de 24 de ore. Întârzierea şi atenuarea semnalelor transmise prin acest tip de sateliţi artificiali, sunt foarte  mari. Costurile de plasare a acestor sateliţi pe orbită sunt de asemenea foarte mari. Sunt utilizaţi în mod tradiţional pentru comunicaţii de orice tip. La momentul actual pe orbita Pământului se află 436 sateliţi cu orbită geostaţionară. Câţi sateliţi artificiali are Pământul?

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×