SMART

SMART sau Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, este o tehnologie dezvoltată începând cu anul 1992 în scopul detectării din timp a semnelor ce prevestesc defectarea unui HDD. Creşterea timpului în care HDD-ul ajunge de la 0 rotaţii/min la numărul maxim de rotaţii, temperatura crescută, numărul mare de erori de citire/scriere vă pot  indica faptul că HDD-ul este pe cale să se defecteze. Dacă aveţi stocate pe el date sensibile  atunci este timpul să îl schimbaţi.

Producătorii care au inclusă tehnologia SMART în produsele lor sunt: Samsung, SeagateHitachi, Fujitsu, Maxtor, Western Digital.

Înainte de a prezenta parametrii SMART, trebuie definit conceptul de valoare normalizată prezent în tehnologia SMART. Astfel, fiind dată o variabilă denumită rawvalue ce poate lua valori într-un interval bine stabilit (0-maxrawvalue), unde maxrawvalue reprezintă valoarea maximă pe care o poate lua variabila, valoarea normalizată a variabilei, funcţie de valoarea 200, se calculează cu formula  :  INT [200-(rawvalue/maxrawvalue)*200].

Această valoare normalizată are valoarea maximă 200 atunci când rawvalue are valoarea 0 – valoarea minimă  (adică 0 evenimente) şi are valoarea 0 atunci când  rawvalue are valoarea maxrawvalue – valoarea maximă. Pe măsură ce rawvalue creşte, parametrul normalizat la 200 scade. Valoarea la care se face  normalizarea depinde de producător şi poate avea valorile 100, 200 şi 253.

Western Digital foloseşte ca valoare de normalizare valoarea 200 pentru unii din parametrii şi valoarea 100 pentru alţii. Normalizarea este folosită pentru a reprezenta performanţele unui HDD independent de valoarea maxrawvalue (dependentă de producător). De asemenea, formula prin care se face normalizarea, diferă de la producător la producător ea nefiind neapărat ce prezentată mai sus.

SMART monitorizează harddiskurile prin intermediul unor parametrii. Valorile acestor parametrii sunt definite ca:

  • Raw value – valoarea brută nenormalizată (ne arată de câte ori au fost efectuate înregistrări pentru acel parametru);
  • Value – valoarea curentă normalizată a parametrului Raw value (poate lua valori doar între anumite limite dependente de producător 0-100, 0-200 şi 0-253)
  • Worst – cea mai “proastă” valoare normalizată înregistrată pentru acel parametru;
  • Threshold – valoarea de prag, care o dată atinsă declanşează alarma cu privire la necesitatea înlocuirii HDD-ului.

În general parametrii SMART pleacă de la o valoare maximă (200 pentru WD) şi scad pe toată durata funcţionării până când se aproprie de valoarea de prag.  Parametrii care au valoarea de prag egală cu zero ( de exemplu Temperature) au un doar un caracter informativ.

Pentru un HDD , parametrul Raw Read Error Rate (rata erorilor de scriere) poate avea  următoarele valori:

Parametrul SMART Raw Read Error Rate

Parametrul SMART Raw Read Error Rate

Acest lucru înseamnă că valoarea brută curentă a parametrului este de 156 (nenormalizat) ceea ce corespunde unei valori normalizate de 200. Cea mai slabă valoare normalizată înregistrată este de 195. Pragul pentru acest parametru este stabilit la 51 – ceea ce înseamnă că, atunci când acest parametru are constant valoarea egală sau mai mică cu 51, harddisk-ul trebuie înlocuit.

Valorea parametrului Write Error Count:

Parametrul SMART Write Error Count

Parametrul SMART Write Error Count

 

avut la un moment cea mai slabă valoare =1, cu mult sub pragul critic de 51, dar că acum parametrul este în regulă – valoare normalizată 196 cu mult peste pragul critic – 51. Datele prezentate, sunt citite de pe un HDD Western Digital, căruia la montaj i  s-a rupt sigiliul de pe fanta prin care se face vidarea. Acest lucru a dus la o funcţionare defectuoasă la scriere (worst value = 1). După ce fanta HDD a fost acoperită cu bandă adezivă, acesta a reînceput să funcţioneze normal – parametrul value = 196.

Cei mai importanţi parametrii SMART sunt prezentaţi mai jos:

Parametrii SMART

Parametrii SMART

Cele de mai sus fiind spuse,  sunteţi în măsură să îi faceţi şefului dumneavoastră o recomandare. Care este aceea?

Un program foarte bun pentru studierea parametrilor SMART este SpeedFan disponibil pentru download pe Softpedia.ro

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×