Regulator presiune apa – Definitie, functionare, utilizare
Regulator presiune apa – Definiţie
Un regulator presiune apa are rolul de a menţine constantă presiunea apei în în condiţiile unui consum variabil. Presiunea recomandantă a apei în circuitul sanitar al unei clădiri este de 2 bar. În general, în sistemul public de alimentare presiunea depăşeşte 10 bar.
Se pune problema menţinerii unei presiuni constante în circuitul sanitar al clădirii fără afecta debitul la consumatori. Debitul apei se măsoară în l/s. Debitul apei depinde de viteza de curgere a acesteia şi de secţiunea ţevilor din clădire. În condiţiile în care, secţiunea ţevilor rămâne constantă, debitul se poate regla prin viteza de curgere a apei, mai precis prin presiune.
Funcționarea unui regulator de presiune apă
Regulatorul de presiune separă sistemul public de alimentare cu apă de cel al unei clădiri. Circuitul aflat înainte de regulator se defineşte ca circuit amonte iar circuitul aflat după regulator se defineşte ca circuit aval.
Situaţia 1 – Consumul din aval scade
Presiunea apei din circuitul aval – P21 va creşte, acţionând asupra arcului supapei în sensul micşorării diametrului de trecere d1. Diametrul se micşorează până când presiunea din aval atinge din nou valoarea nominală P21 = 2 bar şi un debit D1.
Situaţia 2 – Consumul din aval creşte
Presiunea apei din circuitul aval – P22 va scădea, lăsând arcul supapei să se contracte în sensul creşterii diametrului de trecere d2. Diametrul creşte până când presiunea din aval atinge din nou presiunea nominală P22 = 2 bar şi un debit D2.
Presiunea la ieşirea din regulator poate fi ajustată în anumite limite specificate de fabricant. Parametrii unui regulator de presiune pentru apă sunt următorii:
– presiunea maximă în amonte;
– valorile minime şi maxime între care poate fi reglată presiunea din aval;
– diametrul ţevii pe care se monteză;
– temperatura maximă de operare.