Semne de circulatie redundante

Redundant – semne de circulatie redundante

Redundant – definiţie


Termenul redundant poate avea mai multe sensuri funcţie de context şi de domeniul de utilizare.

În anumite situaţii, termenul redundant este utilizat pentru a defini un obiect, o situaţie devenite inutile. O paranteză redundantă este acea paranteză dintr-o expresie matematică de genul:

2·(7-3) + 4 = 2·(4)+4 =8+4 =12

În acest context, redundant este folosit cu sensul “inutil”.

Un alt exemplu de redundaţă este acela al utilizării în exprimare a unui cuvânt în completarea altui cuvânt, cu toate că primul exprimă deja informaţia necesară :

Strainul necunoscut a intrat in magazin.

Cobor jos.

Urc sus.

Redundant – utilizare


În domeniul tehnic, redundant este folosit pentru a defini acele resurse ce asigură backup-ul (rezerva) unor active de reţea esenţiale. În acest context redundant este folosit cu sensul “de rezervă”.

În domeniile de activitate unde funcţionarea continuă 24 de ore din 24 a sistemelor este vitală, pentru fiecare echipament esenţial există întodeauna constituită o rezervă (redundanta).

Pentru un server de monitorizare şi control va exista întodeauna un alt server redundant. În cadrul acelui server, pentru un harddisk vor mai exista unul sau mai multe harddisk-uri redundante care vor stoca în oglindă informaţiile de pe HDD-ul de bază. De asemenea pentru interfaţa de reţea va mai exista una de rezervă.

Redundanta este utilizata si in retelele de comunicatii mobile. Un releu de telefonie este conectat cu minim alte trei relee, astfel incat, sa se realizeze o reţea de tip plasă. La defectarea unui releu, reţeaua funcţionează în continuare datorită conexiunilor de tip plasă. Acelaşi principiu este utilizat pentru conectarea routerelor din reţeaua INTERNET.

Sistem de comunicatii redundant de tip plasa

Sistem de comunicatii redundant de tip plasa (net). În orice moment, între 2 noduri de reţea există un drum direct şi trei drumuri alternative

 Mai multe informaţii despre redundanţă puteţi găsi aici.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×