Pret metru cub gaz in 2019. Cat costa un metru cub de gaz in 2019?
Pret metru cub gaz natural in 2019 pentru clienţii casnici (fără TVA și fără acciză)
Prețul unui metru cub de gaz furnizat consumatorilor casnici din România este compus din:
- prețul de achiziție, reprezintă prețul la care este cumparat gazul natural de către distribuitorii locali de pe piața liberă (de la Romgaz sau Petrom);
- tariful de transport, reprezintă tariful perceput pentru transportul gazelor de la furnizorii primari la distribuitori (de obicei Transgaz).
- tariful de distribuție, reprezintă costurile distribuitorilor legate de operarea propriilor rețele de distribuție plus marja de profit a acestora.
La consumatorul final, contorizarea consumului de gaze naturale se face în metri cubi – mc. Prețul este exprimat în lei/MWh (Mega Watt oră). Transformarea din metru cub în MWh se face cu ajutorul Puterii Calorifice Superioare –PCS (găsiţi aici cum se face transformarea din MWh în mc).
Fiecare furnizor este obligat să precizeze pe factură valoarea PCS. Aceasta variază funcţie de zonă, de furnizor şi de provenienţa gazelor naturale. O valoare a PCS comună pentru furnizorii din România este de 0,010973 MWh/mc.
Începând cu 01 Aprilie 2017, a fost liberalizat prețul de achiziție al gazelor naturale. ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) va mai reglementa tarifele de transport și de distribuție pentru gazele naturale destinate consumului populației până la data de 30 iunie 2021. De la acea dată, prețurile de transport și distribuție vor fi stabilite pe piața liberă.
De asemenea, începând cu 01 Aprilie 2017, consumatorii casnici pot să își exercite dreptul de eligibilitate, adică să își aleagă singuri furnizorul de gaze în regim concurențial.
Consumatorii casnici, indiferent de distribuitorul la a cărui rețea de gaze naturale sunt racordați, pot alege o ofertă tip cu un preț mai bun de la un alt distribuitor de gaze naturale. Acest lucru nu presupune modificări de ordin tehnic la consumatorul final.
Ofertele tip pot fi cu servicii reglementate incluse, iar în acest caz este de datoria furnizorului să încheie un contract de distribuţie şi/sau un contract de transport, cu titularul licenţei de operare a conductei/sistemului de alimentare prin care se vehiculează gaze naturale până la consumatorul casnic, prețul de furnizare al gazelor naturale incluzând în acest caz și tarifele reglementate pentru transport și distribuție.
Ofertele tip, fără servicii reglementate incluse, se referă doar la componenta de preț de achiziție a gazului natural, pentru componentele de preț de transport și distribuție, sarcina de a încheia contracte revenind consumatorului final.
Atenție, odată ce și-a exprimat dreptul de eligibilitate, consumatorul final nu mai poate reveni la un preț reglementat.
Tarifele ANRE sunt diferenţiate funcţie de valorile de consum anuale. Pentru consumatorii finali conectaţi în sistemul de distribuţie, valoarea de consum de normală este considerată a fi de până în 23,25 MWh.
Prețurile reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat pentru clienții care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate în anul gazier 2018-2019
În tabelul de mai jos (societăţile comerciale sunt listate în ordine alfabetică), valorile pozitive din coloana Creste(+)/Scade(-) (%) faţă de 01.01.2017 reprezintă o creştere procentuală (%) a preţului la 01.11.2018 faţă de pret metru cub gaz natural la 01 ianuarie 2017. O valoare negativă, reprezintă o scădere faţă de pret metru cub gaz natural la 01 ianuarie 2017 la aceeaşi societate comercială. Tarifele prezentate nu conțin TVA și acciză.
Ultimul rand din tabel prezintă pretul mediu (in lei/MWh) al gazului natural (fară TVA) la consumatorii casnici cu un consum anual de până la 23,25 MWh, precum şi creşterea (scăderea) faţă de 01 ianuarie 2017.
Se poate observa că, faţă de 01 ianuarie 2017, preţul reglementat al gazului natural la 1 noiembrie 2018 a crescut pentru consumatorii casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligbilitate, în medie cu 17,83 %.
Preţul mediu (fără TVA și fără acciză) al unui MWh de gaz natural furnizat consumatorilor casnici din România este, conform tabelului de mai jos, egal cu 139,21 lei / MWh, cu o creștere medie de 24,78 lei / MWh de la 114,43 lei /MWh cât era la 1 ianuarie 2017.
Deoarece preţul reglementat pentru clienții care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, variază de la furnizor la furnizor, funcţie de costuri, mai jos este redat acelaşi tabel ordonat în ordinea crescătoare a preţurilor.
Astfel, cel mai ieftin gaz este furnizat de S.C. Otto Gaz S.R.L. cu un preţ fără TVA și acciză de 112,67 lei / MWh iar cel mai scump gaz este furnizat de S.C. Tehnologica Radion S.A. cu un preţ de 155,82 lei/MWh. În anul 2018-2019, diferenţa dintre cel mai scump şi cel mai ieftin gaz din România este de 43,15 lei/MWh.
ANRE pune la dispoziția consumatorilor care vor să își exercite dreptul de eligibilitate, un Comparator de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale.
Aici consumatorii pot să compare prețurile practicate de distribuitorii de gaze în diverse zone ale țarii funcție de tipul de client, modalitatea de racordare, etc.
Prețul actualizat al gazelor naturale
Preţurile actualizate pentru un metru cub de gaz sunt (de regulă) afişate pe paginile de INTERNET ale furnizorilor. Tot aici puteţi găsi şi preţurile reglementate pentru clienţii casnici cu un consum anual cuprins între 23,26 MWh şi 116,28 MWh, respectiv între 116,29 MWh şi 1.162,78 MWh. Mai jos găsiţi lista cu paginile de INTERNET pentru toţi furnizorii de gaze naturale din România.
1. S.C. AMARAD DISTRIBUŢIE S.R.L.
2. S.C. B.E.R.G. SISTEM GAZ S.A.
3. C.P.L. CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA S.R.L.
4. S.C. CORDUN GAZ S.A.
5. S.C. COVI CONSTRUCT 2000 S.R.L.
6. S.C. DESIGN PROIECT S.R.L.
7. S.C. DISTRIGAZ VEST S.A.
8. Pret mc gaz eon 2017 – S.C. E.ON ENERGIE ROMANIA S.A.
9. S.C. EURO SEVEN INDUSTRY S.R.L.
10. S.C. GAZ EST S.A.
11. S.C. GAZ NORD EST S.A.
12. S.C. GAZ VEST S.A.
13. S.C. GAZMIR IAŞI S.R.L.
14. Pret metru cub gaz Distrigaz Sud – S.C. ENGIE ROMANIA S.A.
15. S.C. HARGAZ HARGHITA GAZ S.A.
16. S.C. INSTANT CONSTRUCT COMPANY S.A.
17. S.C. INTERGAZ EST S.R.L.
18. S.C. M.M. DATA S.R.L.
19. S.C. MĂCIN GAZ S.R.L.
20. S.C. MEGACONSTRUCT S.A.
21. S.C. MEHEDINŢI GAZ S.A.
22. S.C. MIHOC OIL S.R.L
23. S.C. NORD GAZ S.R.L.
24. S.C. NOVA POWER GAZ
25. S.C. OLIGOPOL S.R.L.
26. S.C. OTTO GAZ S.R.L
27. S.C. PREMIER ENERGY S.R.L.
28. S.C. PRISMA SERV COMPANY S.R.L.
29. S.C. PROGAZ P&D S.A.
30. S.C. SALGAZ S.A.
31. S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.
32. S.C. TIMGAZ S.A.
33. S.C. TULCEA GAZ S.A.
34. S.C. VEGA 93 S.R.L.
35. S.C. WIROM GAS S.A.
36. S.N.G.N. ROMGAZ S.A.