Predictibilitate sau impredictibilitate in viitor

Predictibilitate sau impredictibilitate in viitor

Predictibilitate


Predictibilitate este termenul  utilizat în limba română pentru a descrie însuşirea unei fiinţe, a unui obiect sau unui fenomen natural cu privire la faptul că, i se poate anticipa comportamentul, durata de funcţionare sau perioada de apariţie. Predictibilitate este preluat în limba română (ca multe alte cuvinte de altfel) din limba engleză – predictibility.

În România, pentru domeniul guvernamental şi legislativ, termenul predictibil  defineşte acele seturi de acţiuni sau pachete legislative ce pot fi anticipate de mediul de afaceri.

Impredictibilitatea este inversul predictibilitatii.

Legislaţia fiscală poate fi definită ca fiind predictibilă atunci când nu intervin modificări majore de taxe şi impozite timp de minim un an (perioadă de timp pentru care o firmă bine structurată îşi întocmeşte bugetul).

Ideal este ca legislaţia să nu se schimbe în mod semnificativ pentru 3 sau 5 ani astfel încât să poată fi întocmite bugete multianuale. O legislaţie fiscală impredictibilă este nocivă pentru mediul de afaceri.

În general, predictibilitatea se determină pe baza unor seturi de date prelucrate cu ajutorul tehnicilor de data mining.

O fiinţă este predictibilă atunci când pe baza unor studii efectuate anterior privitor la comportamentul său, se poate anticipa care va fi acesta în viitor. Astfel, migraţia anuală a păsărilor sau animalelor este un fenomen predictibil. Pe baza unor studii şi observaţii de durată, se poate spune cu precizie când vor începe acestea (de exemplu berzele) migraţia anuală.

Funcţionarea unui obiect este predictibilă atunci când pe baza unui set de date se poate aproxima care va fi comportamentul său în exploatare. Mai precis, dacă se pot aproxima numărul de ore de funcţionare până la primul defect sau durata medie de funcţionare, atunci se poate spune că funcţionarea acestuia este predictibilă.

Mareea este un fenomen natural predictibil. Mareea apare ca urmare a forţelor de atracţie conjugate ale Lunii şi Soarelui asupra Pământului. Predictibilitatea fenomenele mareice este foarte mare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre uraganele ce apar în Oceanul Atlantic care sunt impredictibile. Se cunoaşte faptul că, acestea apar în luna septembrie a fiecărui an, însă traiectoria lor precisă este imposibil de prezis – sunt impredictibile.

Mai multe informaţii despre predictibilitate găsiţi aici.

Află aici definiţia termenului aleator.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×