pH definitie. Scara pH – interpretare, utilizare
pH – definiţie
pH-ul este o mărime ce permite aprecierea faptului că, o soluţie pe bază de apă este acidă (0≤pH<7) sau bazică (7<pH≤14).
Scara pH
pH-ul se măsoară pe o scară logaritmică cu valori între 0 şi 14. Valoarea 0 pe această scară reprezintă aciditatea maximă, în timp ce valoarea 14 reprezintă alcalinitatea maximă. Valoarea 7 reprezintă o valoare neutră (nici acidă nici alcalină). Deoarece scara pH este o scară logaritmică, un pH cu valoarea 4 este de 10 ori mai acid decât unul cu valoarea 5.
pH-ul apei este dat de cantitatea de ion pozitivi sau negativi din aceasta. Din punct de vedere matematic, pH-ul unei soluţii, este egal cu valoarea negativă a logaritmului zecimal din numărul de ioni pozitivi de hidrogen H+ aflaţi în soluţia respectivă :
pH = -log (H+ )
Apa cu pH neutru are formula :
H+(un ion pozitiv de hidrogen) + HO– (un ion negativ de hidroxid) = H2O
Dacă numărul ionilor pozitivi de hidrogen H+ este mai mare decât cel al ionilor negativi de hidroxid HO–, H+ > HO– atunci pH-ul soluţiei este acid.
Dacă numărul ionilor pozitivi de hidrogen H+ este mai mic decât cel al ionilor negativi de hidroxid HO–, HO– > H+ atunci pH-ul soluţiei este bazic (alcalin) .
Scara pH – utilizare
pH-ul este o mărime foarte importantă, deoarece toate plantele şi animalele necesită o anumită valoare a acestuia pentru sol şi apă, respectiv pentru alimente pentru a putea să trăiască şi să se dezvolte.
Din punct de vedere al organismului uman, valoarea pH-ului pentru sânge este cuprinsă între 7,35-7,45, pentru masa musculară aceasta este de 6,1 iar pentru salivă este cuprinsă între 6,35-6,85. Urina are un pH cuprins între 4,5-8.
Anumite alimente alcalinizează organismul uman, în timp ce altele produc acidifierea acestuia.
Câteva exemple de alimente cu potenţial ridicat de alcalinizare şi care pot fi găsite destul de uşor:
Castraveţii, morcovii, spanacul, varza, ceapa, roşia, lamâia, avocado, grapefruit, migdalele, seminţele de dovleac, seminţele de floarea soarelui.
Alimente şi băuturi care produc acidifierea organismului uman:
Alcool, cafea, ceai negru, apa carbogazoasă, sucuri pasteurizate, cola, cacao, lapte, ceai verde, carnea de orice tip, untul, brânza, laptele şi produsele derivate, ouăle, îndulcitori artificiali, sirop de porumb, fructoză, miere, zahăr procesat, mere, piersici, struguri, prune, pere, portocale, ananas, mango, ciuperci, ciocolată.
Din câte se observă, numărul alimentelor cu potenţial alcalin este semnificativ mai mic decât cel al celor cu potenţial acid.
Pentru un stil de viaţă sănătos este indicat să aveţi o dietă compusă din 60% alimente cu potenţial alcalin şi 40% alimente cu potenţial acid, iar necesarul de zaharuri să îl obţineţi din alimente cu conţinut mare de zahăr : stafide, smochine, curmale, etc…
Pentru restabilirea sănătăţii, este indicat să aveţi pentru o anumită perioadă de timp o dietă compusă din 80% alimente cu potenţial alcalin. Mai precis, dietele prescrise de medici, fără carne, fără lapte, etc. produc realcalinizarea corpului uman.
Citeşte şi :