Începând cu acest articol, DespreTot.info îşi propune să publice o serie de articole care să familiarizeze cititorii cu sistemul de operare Linux. Deoarece doresc să ne axăm pe acele subiecte legate de Linux ce prezintă interes maxim pentru dumneavoastră, feedback-ul este foarte important.

 Linux – o scurtă istorie – PARTEA I

La sfârşitul anilor ‘80 existau doi mari jucători pe piaţa sistemelor  de operare destinate PC-urilor: Microsoft şi Apple. Microsoft deţinea o cotă importantă datorită  strategiilor de marketing inteligente prin care îşi promova produsele. Apple deşi avea un produs mai bun,  ţinea departe posibilii utilizatori de PC-uri prin preţurile astronomice.

Într-o altă tabără se situa sistemul de operare UNIX a cărui dezvoltare a început în anul 1969 în laboratoarele AT&T. Pionierii UNIX au fost Ken Thomson, Dennis Ritchie, Douglas McIlroy şi Joe Ossanna. Prima versiune funcţională a UNIX a fost lansată în 1971.

Pentru început, dezvoltarea UNIX s-a făcut  în limbaj de asamblare iar ulterior Dennis Ritchie l-a rescris  în C (cu excepţia nucleului – kernel şi a modulelor de intrare-ieşire – IO). Rescrierea UNIX în C, a făcut posibilă utilizarea acestuia pe mai multe platforme hardware (portare). Din păcate UNIX a fost multă vreme un secret  bine păzit, el fiind predat numai în universităţile ce aveau acorduri de cercetare cu laboratoarele AT&T.

Richard Matthew Stallman, un cunoscut programator, a iniţiat în 1983 Proiectul GNU( acronim pentru “GNU is not UNIX”) cu scopul declarat de a crea un sistem de operare gratuit similar în funcţionalitate cu UNIX. La începutul anilor ‘90 proiectul s-a împotmolit. Existau uneltele necesare unui  sistem de operare – Richard Stallman crease unul din cele mai robuste compilatoare de C – GCC (GNU C Compiler), existau de asemenea editoare de text – EMACS şi toate uneltele în genul UNIX cum ar fi cat, ls, chmod,  dar  kernelul nu fusese încă realizat.

În aceeaşi perioadă (1985), profesorul universitar  Andy Tanenbaum  a scris MINIX, similar în funcţionalitate cu UNIX, pentru a-şi putea familiariza studenţii cu ceea ce însemna un sistem de operare. Andy Tanebaum a pus la dispoziţia acestora şi cele peste 11000 de linii de cod în C ce constituiau MINIX. Deşi era “free”, MINIX  putea fi utilizat doar pentru scopuri educaţionale.

În septembrie 1991, un student finlandez din Universitatea Helsinki – Linus Benedict Torvalds, frustrat de faptul că nu putea utiliza MINIX şi în alte scopuri decât cele educaţionale, a scris  propriul său kernel pentru un  sistem de operare ce folosea uneltele create de Richard Matthew Stallman prin Proiectul GNU .

Va urma.

GLOSAR

Kernel – nucleul sistemului de operare – conţine secvenţe de cod pentru controlul comunicaţiei dintre procesele ce rulează în paralel pe un sistem, pentru sincronizarea, crearea şi distrugerea acestor procese,  pentru  suspendarea şi reluarea proceselor aflate în curs de execuţie precum şi pentru managementul  întreruperilor hardware.

Portare – posibilitatea ca o aplicaţie software să fie rulată independent de configuraţia hardware a      unui sistem informatic. Acest  lucru este realizat prin utilizarea unui limbaj de programare de nivel  înalt (C, C++) . Compilatoarele transformă codul scris în C  în  cod maşină ce poate fi “înţeles” de       microprocesorul sistemului respectiv.

 

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×