Intensitatea curentului electric – definitie, masurare
Intensitatea curentului electric – Definiție
Intensitatea curentului electric este definită ca fiind sarcina electrică ce trece prin unitatea de suprafaţă în unitatea de timp şi se notează cu I :
I = 1 coulomb [C] / 1 secundă [s] = 1 amper [A]
Imaginați-vă curentul electric ca fiind un fluid (apă) ce curge printr-o conductă de secțiune transversală S. Transversal înseamnă că se taie conducta perpendicular. Cu cât trec mai multe molecule de fluid printr-o secțiune a conductei, cu atât curgerea este mai intensă. De aici și termenul de intensitate a curentului electric – cât de intensă este „curgerea” sarcinii electrice (electronilor) printr-un conductor. Această intensitate a curentului electric se definește ca fiind cantitatea de sarcină electrică ce trece prin unitatea de suprafață (metrul pătrat) în unitatea de timp (secunda). Prin analogia de mai sus, intensitatea electrică este echivalentul debitului din fizica fluidelor.
Într-un circuit de curent continuu, sensul convenţional al curentului este stabilit ca fiind de la borna pozitivă (+) la borna negativă (-) a sursei de alimentare (bateriei).
În realitate, într-un circuit de curent continuu, sarcinile electrice se deplasează de la borna negativă (-) la borna pozitivă (+).
Într-un circuit de curent continuu, intensitatea curentului electric este dată de legea lui Ohm, respectiv, intensitatea curentului electric I este egală cu raportul dintre tensiunea aplicată la bornele acestuia – U şi rezistenţa electrică echivalentă a circuitului – R.
I=R/U
Unitatea de măsură pentru intensitatea curentului electric în Sistemul Internaţional de unităţi de măsură este amperul [A].