Incarcare baterie auto, valoarea curentului de încărcare
Incarcare baterie auto – generalităţi
Toţi producătorii recomandă efectuarea operatiuniii de incarcare baterie auto atunci când tensiunea la bornele acesteia scade sub 12,5 V.
O baterie auto se poate descărca atunci când se află în depozitare sau atunci când autovehiculul pe care este montată efectuează curse dese pe distanţe mici, astfel încât acumulatorul nu are timp să se încarce de la redresorul maşinii.
Acumulatorul auto se mai poate descărca şi datorită faptului că, tensiunea furnizată de releul de încarcare baterie auto de pe autovehicul nu se menţine în limitele 14,2 V ± 0,2 V. Majoritatea producătorilor de baterii auto indică în fişele tehnice o durată de utilizare a acestora cuprinsă între 4 şi 5 ani.
Dacă bateria dumneavoastră este mai veche de 5 ani atunci este indicat să achiziţionaţi alta (Citeşte aici cum alegi o baterie auto).
Link-ul de mai sus vă permite să alegeţi acumulatorul perfect pentru autoturismul dumneavoastră.
Indicaţiile de mai jos privind procesul de incarcare baterie auto se referă la acumulatori auto ce nu au depăşit 5 ani de exploatare.
Valoarea curentului de incarcare baterie auto
Producătorii recomandă incarcarea bateriei auto cu un curent (exprimat în amperi – A) egal cu 10% din capacitatea bateriei (exprimată în Ah). Astfel, pentru o baterie auto de 60 Ah, curentul de incarcare trebuie să fie egal cu 6 A, pentru o baterie de 44 Ah curentul de incarcare trebuie să fie egal cu 4,4 A.
Incarcarea bateriei auto
Demontarea bateriei auto de pe autovehicul se face începând cu borna negativă (-) apoi cu borna pozitivă (+). Pe piaţă există încarcatoare auto care detectează rezistenţa internă a bateriei, astfel încât, furnizează automat un curent egal cu 10% din capacitatea acesteia.
Atunci când, se incarca o baterie auto, aceasta trebuie dispusă într-un loc bine ventilat, deoarece gazele degajate au potenţial exploziv. Pentru incarcare baterie auto, se montează întâi borna pozitivă (+) a incarcatorului şi apoi borna negativă (-), fără ca acesta să fie alimentat la tensiunea de 220 V. După montarea bornelor incarcatorului la cele ale bateriei, acesta se poate alimenta la priza de 220 V. În situaţia în care incarcatorul nu dispune decât de un ampermetru, este indicat a se monta în paralel cu bateria auto şi un voltmetru digital pentru a observa valoarea tensiunii de incarcare (Citeşte aici cum se măsoară tensiunea electrică).
În situaţia în care, bateria auto este cu întreţinere (capacele se pot desface) incarcarea acesteia se va efectua cu capacele scoase. Înainte de incarcare se va verifica şi nivelul electrolitului. În general, acesta trebuie să depăşească cu 2,5 cm nivelul plăcuţelor din interiorul bateriei. Dacă nivelul acestuia este scăzut, se completează numai cu apă distilată (apă demineralizată) şi niciodată cu acid. O baterie auto trebuie incarcata atunci când densitatea electrolitului scade sub 1,24g/cm3.
Nivelul de incarcare functie de densitatea electrolitului
Producătorii de acumulatori auto apreciază gradul de incarcare a acestora funcţie de valoarea densităţii electrolitului astfel:
1,28g/cm3 – baterie incarcata în procent de 100 % (tensiunea la borne este de 12,8 V)
1,24g/cm3 – baterie incarcata în procent de 75 % (tensiunea la borne este de 12,55 V)
1,20g/cm3 – baterie incarcata în procent de 50 % (tensiunea la borne este de 12,3 V)
1,16g/cm3 – baterie incarcata în procent de 25 % (tensiunea la borne este de 12 V)
Densitatea electrolitului din acumulatorul auto se măsoară cu ajutorul unui densimetru ce se poate achiziţiona din orice magazin de piese auto la un preţ ce nu depăşeşte 10 lei. Atenţie!!! nu lăsaţi niciodată o baterie descarcata (cu densitatea sub 1,16g/cm3) la temperaturi mai mici de 0ºC deoarece electrolitul va îngheţa provocând distrugerea acumulatorului.
Pe parcursul incarcarii bateriei auto, voltmetrul digital va indica o tensiune care poate să varieze între 13,5 V şi 16,5 V. Spre sfârşitul incarcarii tensiunea la bornele bateriei auto va varia între 15,8 V şi 16,5 V. Bateria auto este complet incarcata atunci când tensiunea măsurată de voltmetrul dispus în paralel cu aceasta (cu încărcătorul în funcţiune) sau densitatea electrolitului se menţin constante timp de 2 ore. Încărcarea trebuie întreruptă pentru bateriile a căror temperatură depăşeşte 55º C.
La dispunerea bateriei auto pe autovehicul se montează mai întâi borna pozitivă (+) a acesteia urmată de borna negativă (-).