Fisier definitie. Exemple de sisteme de fişiere
Fisier – Definitie
Fisier este denumirea utilizată în mod curent pentru a indica seturi de date memorate în format electronic pe diverse medii de stocare a informaţiei.
Un fişier poate conţine o gamă largă de informaţii de la programe, baze de date, documente text şi până la imagini sau secvenţe video.
Fisierul este structura de bază utilizată de un sistem de fisiere (file system) pentru organizarea şi memorarea datelor pe un suport de stocare al informaţiei.
Sistemul de fişiere nu este altceva decât o modalitate de a organiza în mod eficient informaţiile pe un harddisk. Sistemele de fişiere sunt specifice sistemelor de operare.
În general, un sistem de fişiere memorează poziţia fişierului pe HDD, dimensiunea acestuia, tipul lui (extensia), data creării, data modificării, permisiuni de acces (ce utilizatori au dreptul să îl acceseze).
Fişierele de acelaşi tip sau care îndeplinesc funcţii similare, pot fi grupate în dosare (foldere). Un dosar permite ierarhizarea sistemului de fişiere.
Sistemele de operare utilizează sistemele de fişiere pentru organizarea şi ierarhizarea informaţiilor stocate pe HDD.
Exemple de sisteme de fisiere
Implementările sistemelor de fişiere diferă de la sistem de operare la sistem de operare. Cele mai întâlnite sisteme de fişiere sunt :
– FAT32 (File allocation table) – Microsoft Windows;
– NTFS (NT file system) – Microsoft Windows;
– ext3 (third extended filesystem ) – Linux, Android;
Dimensiunea unui fisier
Un fisier ocupă pe HDD un spaţiu de memorie exprimat în kiloocteţi (kB) = 210 octeţi, megaocteţi (MB) = 220 octeţi sau gigaocteţi (GB) = 230 octeţi. Dimensiunea maximă a fişierelor este limitată de sistemul de fişiere. Fişierele memorate pe FAT32 sunt limitate la dimensiunea maximă de 4 GB.