Firewall


Firewall este acea aplicaţie software care protejează un sistem informatic conectat la o reţea informatică (INTERNET) de accesările neautorizate din exterior. De asemenea, un firewall permite doar anumitor aplicaţii software  (definite de utilizator) ce rulează pe sistemul informatic respectiv să acceseze reţeaua respectivă (INTERNET).

Un firewall efectuează şi înregistrarea (jurnalizarea)  încercărilor reuşite sau nereuşite de accesare a reţelei informatice respective.

Un firewall de încredere este acel firewall care se blochează pe sine însuşi (adică  accesează reţeaua INTERNET sau alte reţele numai cu acordul utilizatorului).

NU POT FI CONSIDERATE DE ÎNCREDERE programele firewall care se actualizează singure fără a cere acordul utilizatorului sau execută alte sarcini în background fără ca utilizatorul să fie informat despre acestea.

O cauză majoră a infectării cu programe malware sau spyware o reprezintă faptul că, foarte multe programe de tip firewall, sunt considerate din start a fi de încredere datorită denumirii generice  “firewall”.

Faptul că multe programe firewall cu licenţă de tipul shareware sau freeware pot fi descărcate şi de pe alte site-uri decât de pe cele ale companiilor sau entităţilor care i-au produs, face posibilă modificarea acestora de către persoane rău intenţionate în sensul obţinerii de informaţii sau folosirea  calculatorului gazdă în atacuri informatice.

Site-ul de pe care descărcăm un firewall, trebuie să fie în general  site-ul companiei producătoare sau un site recunoscut pentru promovarea de software, site unde este destul de greu de crezut că s-ar putea strecura aplicaţii malware sau spyware.

Un firewall nu trebuie să bombardeze utilizatorul din secundă în secundă cu diverse informaţii despre acţiunile diverselor programe instalate pe calculator. El trebuie să fie un paznic tăcut dar eficient. Sunt de preferat aplicaţiile firewall adaptive (care învaţă din mers ce aplicaţii trebuiesc blocate şi care nu).

De mai mulţi folosesc cu success produsul firewall gratuit de la COMODO. Ultimele versiuni au interfaţa şi în limba română. Firewall-ul poate fi descărcat gratuit de aici.

Comodo firewall

Comodo firewall

Câteva aspecte ale aplicaţiei:

  • interfaţă intutivă şi uşor de folosit;
  • posibilitatea protejării setărilor prin parolă;
  • politicile de configurare pentru aplicaţii sunt de tipul: outgoing, blocked application, trusted application, web browser – foarte uşor de înţeles şi utilizat de către utilizatorii mai puţin experimentaţi;
  • pentru utilizatorii avansaţi există opţiuni de configurare până la nivel de port, protocol şi direcţie .

Pentru utilizatorii mai puţin experimentaţi recomand următoarele setări ale COMODO Firewall indiferent de versiunea de Windows pe care rulează :

  • Firewall security level – Custom policy mode
  • Svchost.exe – Outgoing only
  • System – Outgoing only
  • Internet Explorer (Mozilla, Opera, etc.) – Web browser
  • Orice altă aplicaţie care nu este destinată pentru a accesa informaţii pe INTERNET  se setează ca şi “Blocked Aplication”.
  • Alte aplicaţii, ca de exemplu Yahoo Messenger, trebuiesc setate ca şi “Outgoing Only”.

O regulă de aur pentru utilizarea  unui firewall , este ca, imediat după instalarea sistemului de operare (dintr-o sursă sigură – în general cu licenţă),  să se instaleze   programul  firewall considerat a fi “de încredere”. După instalarea programului firewall, vor fi instalate şi celelalte aplicaţii necesare.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×