Fiabilitatea securitatii informatice

În general se spune că, dacă un lucru merge bine, atunci nu trebuie schimbat. Aplicaţiile software vor avea întotdeauna o fiabilitate crescătoare (o rată a erorilor descrescătoare). Acest lucru se datorează descoperirii şi corectării erorilor software apărute pe durata exploatării.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre componentele hardware, a căror fiabilitate urmează binecunoscuta curbă “a căzii de baie”.

Fiabilitatea hardware

Fiabilitatea hardware

Fiabilitatea hardware

Fiabilitatea hardware

Datorită legăturii strânse dintre securitatea informatică şi  software-ul instalat pe un sistem informatic, fiabilitatea securitatii informatice o urmează pe cea a software-ului folosit. Acest lucru înseamnă că fiabilitatea securitatii informatice creşte (scad incidentele informatice) o dată cu trecerea timpului.

În primii ani de la  apariţia Windows XP (2001)Microsoft a lansat  foarte multe patch-uri de securitate destinate corectării erorilor descoperite pe parcursul exploatării. Numărul  patch-urilor de securitate s-a redus odată cu trecerea timpului, datorită eliminării treptate a erorilor software

Apariţia pe piaţă a Windows 2008 Server şi a  Windows 7 nu a convins prea multe companii să schimbe sistemele de operare datorită  considerentelor economice şi de securitate pe care acest lucru le implică.

Motivaţia economică a acestui aspect este clară : costuri foarte mari legate de schimbarea arhitecturii hardware şi software  în comparaţie cu beneficiile rezultate. Din punct de vedere al securităţii software lucrurile se complică. Dacă pentru o reţea informatică bazată pe Windows 2003 Server şi Windows Xp, se cunosc bine punctele slabe şi configurările ce trebuiesc făcute, despre o arhitectură bazată pe Windows 2008 Server şi Windows 7 nu se poate spune acelaşi lucru.

Să ne imaginăm ce riscuri implică schimbarea platformei software a unui sistem informatic bancar de plăţi online. O eroare software (de exemplu buffer overflow) nedetectată la testele de securitate efectuate înainte de intrarea în explotare, poate duce la golirea conturilor a mii de utilizatori.

Datorită acestor aspecte, marile companii evită să facă schimbări software şi hardware în platformele informatice pe care le deţin. Deciziile de schimbare a sistemelor de operare şi implicit a platformelor hardware, se iau atunci când cele aflate în exploatare nu mai îndeplinesc cerinţele operaţionale.

În companiile mari aceste decizii se iau de obicei la 3 – 4 ani de la apariţia unui nou sistem de operare. Nu trebuie să vă mire faptul că, în lume la momentul actual sunt reţele informatice ce controlează procese importante (distribuţie energie electrică, etc.) bazate  pe platforme Windows NT sau Windows 2000.

În concluzie, dacă pentru uz domestic este posibilă schimbarea sistemului de operare la apariţia unuia nou, în cadrul marilor companii aceste decizii sunt foarte dificil de luat. Dacă  decizia de schimbare duce la indisponibilitatea sistemului informatic datorită unor erori de configurare sau erori software ascunse, atunci cel care a propus şi implementat schimbarea îşi va pierde cu siguranţă locul de muncă.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×