Energia mareelor

Energia mareelor

Energia mareelor

Energia mareelor este singura sursă de energie regenerabilă cu un grad mare de predictibilitate.

Energia mareelor nu depinde de factorii atmosferici sau climatici aşa cum se întâmplă  în cazul energiei obţinute din surse solare sau derivate (vezi şi Stocarea energiei verzi).

Energia produsă de maree este influenţată numai de mişcarea pe orbită a trei planete ce exercită una asupra alteia forţe de atracţie gravitaţională : Pământul, Luna şi Soarele.

Deoarece aceste planete se deplasează pe orbită după legi fizice foarte exacte, rezultatul acţiunii lor – energia mareelor are de asemenea un caracter foarte bine definit.

Energia mareelor – obţinere


Există două principii pentru extragerea energiei mareice :

1. Utilizarea energiei cinetice a curenţilor mareici.


Metoda este rentabilă atunci când densitatea de energie dezvoltată de curenţii mareici depăşeşte 500 W/m2 (corespunzătoare unei viteze de 1 m/s), pe o suprafaţă de minim 0,5 Km2 şi adâncimi mai mari de 5 m.

În zonele cu astfel de caracteristici, se dispun turbine cu ax orizontal (similar cu cele eoliene) sau cu ax vertical. Pentru canalizarea energiei curenţilor mareici spre aceste turbine, se construiesc structuri similare cu barajele care au  rolul doar de a canaliza energia mareomotrică nu şi de acumulare.

Această variantă de obţinere a energiei mareice este luată în calcul pentru proiectele viitoare din acest domeniu.

2. Utilizarea energiei potenţiale acumulate ca urmare a creşterii  nivelului apei  pe timpul mareei.


Metoda este rentabilă atunci când înălţimea mareei depăşeşte 8 m. În acest caz se construiesc baraje ce permit extragerea energiei atât pe timpul fluxului cât şi pe timpul refluxului.

Pe durata fluxului, apa ce umple barajul antrenează palele turbinelor. Pe durata refluxului, atunci când mareea ajunge la cote minime, apa din baraj este lăsată să curgă în sens invers prin turbine, producându-se de asemenea energie electrică. La nivel mondial există două astfel de proiecte funcţionale:

 • La Rance dispus în estuarul râului  Rance, Franţa. Centrala produce  240 MW cu ajutorul a 24 de turbine de 10 MW. A fost inaugurată în 1966 la un preţ actualizat de  800 milioane de  euro. Investiţia a fost amortizată în 1986 după 20 de ani. Barajul are o lungime de 750 m şi o înălţime de 13 m. Centrala produce energie atât pe timpul fluxului cât şi pe timpul refluxului cu ajutorul turbinelor reversibile.

  La Rance - Franta - centrala electrica ce foloseste energia mareomotrica

  La Rance – Franţa – centrala electrică ce utilizează energia mareomotrică

 • Sihwa Lake – Coreea de Sud, inaugurată în 1994, cu o putere instalată de 254 MW.

  Centrala care utilizează energia mareelor - Shiwa Lake - Coreea de Sud

  Centrala mareomotrica Shiwa Lake – Coreea de Sud

Avantajele utilizării energiei mareelor


 

 • energia mareelor este predictibilă şi are un caracter regulat;
 • energia mareelor nu pune probleme deosebite în ceea ce priveşte echilibrarea sistemului energetic
 • energia mareelor nu este afectată de fenomene meteorologice sau climaterice;
 • proiectele bazate pe energia mareelor au un impact redus asupra mediului.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×