Data mining

Data mining

Data mining este un concept ce presupune găsirea de relaţii şi tipare (necunoscute până la momentul căutării)  între datele ce compun un set informaţional oarecare.

În implementarea conceptului de  data mining sunt utilizate aplicaţii software ce folosesc metode statistice, algoritmi matematici, algoritmi genetici sau reţele neuronale, specializate în detectarea şi predicţia unor anumite tipuri comportamentale.

Data mining este utilizat cu succes de firmele de asigurări la detectarea fraudelor. Industria farmaceutică foloseşte data mining în evaluarea eficacităţii  produselor lansate pe piaţă.

Cu ajutorul data mining, companiile de telefonie mobilă pot prezice ce clienţi se vor muta în curând la un alt operator.

În industria IT, sistemele de detecţie a intruziunilor – IDS, folosesc datamining  pentru analiza şi evaluarea potenţialelor ameninţări sau intruziuni.

Data mining îşi găseşte utilitatea în orice domeniu în care, analiza unui volum foarte mare de informaţii nu este posibilă decât cu ajutorul calculatoarelor.

Motorul de căutare Google este unul din cele mai cunoscute şi mai de success aplicaţii ale conceptului  datamining. În Aprilie 1998, la cea de a 7 conferinţă a WWW, Sergey Brin şi  Larry Page au prezentat algoritmul de clasificare denumit PageRank, algoritm ce “motorizează” Google şi în prezent folosind printre altele şi tehnici de datamining.

Mai multe informaţii despre datamining găsiţi aici.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×