Conductivitatea termica. Tabel cu valori
Conductivitatea termica – Definiție
Conductivitatea termica este o constantă ce depinde de material, constantă ce exprimă capacitatea acestuia de a conduce căldura.
Conform Sistemului Internaţional de Unităţi de Măsură, conductivitatea termică se notează cu litera k şi se măsoară în watt pe metru kelvin – W/(m·K).
Conductivitatea termica este o unitate de măsură derivată şi coerentă a SI, deoarece se poate exprima ca şi produsul a mai multe unităţi de măsură fundamentale :
k = W/(m·K)= m·kg·s-3 ·K-1
Conductivitatea termica:
- simbol – k ;
- k = W/(m·K) = m·kg·s-3 ·K-1
Ca şi utilizare, conductivitatea termica permite aflarea cantităţii de energie (în watt – W) ce se transferă în unitatea de timp printr-o cantitate de material atunci când între două suprafeţe ale acestuia există o diferenţă de temperatură ΔT.
Energia transferată print-un material depinde strict de grosimea L a acestuia şi de diferenţa de temperatură ΔT între cele două suprafeţe între care este măsurată acea grosime L.
Astfel, dacă o bucată de material de grosime L = 1 m, are conductivitatea termică k = 2 W/(m·K), iar între două suprafeţe ale acestuia între care s-a măsurat grosimea L există o diferenţă de temperatură ΔT = 1 K, cantitatea de energie transferată în unitatea de timp este :
P = k·L· ΔT = 2 W/(m·K) · 1 m · 1 K = 2 W
Tabel cu valori ale conductivității termice pentru diverse materiale sau elemente chimice
Conductivitatea termica se determină experimental pentru fiecare material în parte. Pe INTERNET sunt disponibile gratuit tabele cu valorile determinate ale conductivităţii termice pentru diverse tipuri de materiale.
Din tabelul de mai sus, se poate observa faptul că, cea mai mică conductivitate termica o au aerul, hârtia şi lemnul.Cele mai mari conductivităţi termice le au argintul şi aurul.
În concluzie, dacă vreţi să aveţi o casă călduroasă. aceasta trebuie făcută din lemn. Dacă vreţi să o încălziţi foarte repede, caloriferele ar trebui să fie din argint sau aur.
Mai multe informaţii despre conductivitatea termică puteţi găsi aici.