Inteligenta artificiala – IA – Definiție, generare și utilizare

Inteligenta artificiala – Definiție
Termenul IA – Inteligenta Artificiala sau AI – Artificial Intelligence, defineşte acea inteligenţă obţinută prin antrenarea reţelelor neuronale simulate cu ajutorul calculatoarelor.
Ca şi inteligenţa naturală, inteligenţa artificială se obţine în urma unor interacţiuni cu mediul înconjurător. La oameni, inteligenţa este un factor moştenit genetic care însă trebuie antrenat prin exerciţii cognitive. O fiinţă umană îşi dezvoltă cunoştinţele şi abilităţile prin antrenarea sinapselor neuronale.
Un copil învaţă să meargă prin încercări succesive. El îşi reglează treptat poziţia corpului astfel încât proiecţia centrului de greutate să fie între labele picioarelor. Procesul de învăţare al mersului biped durează între 3 şi 6 luni, funcţie de individ.
Inteligența artificială – generare
Reţelele neuronale sunt similare în construcţie şi funcţionalităţi cu creierul uman. Inteligenţa artificială se obţine prin antrenarea acestor reţele. Inteligenţa artificială este folosită pentru controlarea unor procese în care programarea clasică bazată pe algoritmi rigizi nu poate fi folosită.
Inteligenţa presupune adaptarea comportamentului funcţie de stimuli pe baza unor experienţe trecute. Atunci când mergi pe bicicletă şi cunoşti faptul că urmează o groapă în carosabil, reduci viteza pentru a o putea ocoli sau opri funcţie de situaţie. Aceasta pe baza unei experienţe anterioare în care nu ai redus viteza (în ideea că poţi ocoli groapa), moment în care din sens opus venea un autovehicul, astfel încât roata de la bicicletă a ajuns în formă de 8.
Similar cu cele prezentate mai sus se antrenează şi reţelele neuronale utilizate în controlarea diverselor procese. “Experienţa” căpătată de aceste reţele în urma antrenamentelor se numeşte inteligenţă artificială.
La momentul actual compania Google are cel mai mare avans tehnologic în dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale. Prin portalul ai.google sunt puse la dispoziția întregii omenirii informații și resurse cu privire la aceasta tehnologie.
Inteligența artificială poate fi utilizată și este utilizată în diverse domenii, începând cu cel medical (pentru diagnosticarea unor afecțiuni), în astronomie, în general în domeniile unde este necesară prelucrarea unor cantități mari de informație. Rezultatele obținute prin utilizarea inteligenței artificiale sunt spectaculoase și de cele mai multe ori neașteptate.
Recent, Google și Tesla au omologat în SUA autovehicule care se conduc singure. Acestea se bazează pe inteligenţa artificială obţinută în urma mai multor ani de antrenamente pe şoselele şi autostrăzile din SUA.