SPF – factorul de protectie solara

SPF factorul de protectie solara

SPF factorul de protectie solara

SPFSun Protection Factor sau factorul de protecţie solară reprezintă o modalitate de a exprima capacitatea unui produs de a bloca efectul radiaţiilor ultraviolete de tip B – UVB asupra epidermei umane.

Un produs cu un factor de protecţie – SPF – 20, vă va proteja împotriva efectelor radiaţiilor UVB  pentru o perioadă de timp de 20 de ori mai mare decât atunci când nu sunteţi protejaţi.

Efectul produs timp de un minut de radiaţiile UVB asupra pielii neprotejate, vor fi similare cu cele produse în timp de 20 de minute asupra pielii protejate de un produs cu un factor de protecţie solară –SPF – 20.

Gradul de protecţie depinde de persoană, de altitudine şi de latitudinea la care se află aceasta.

O cremă de protecţie solară cu un factor SPF 15, vă oferă o protecţie de 93 % (radiaţia UVB este blocată în proporţie de 93%).

O cremă cu un factor de protecţie solară 30, vă va oferi doar 4 procente în plus la protecţie, adică va bloca 97 % din radiaţia UVB. O cremă de protecţie cu un SPF 50, vă va proteja în proporţie de 99%. Pentru a împiedica producătorii să inducă consumatorilor un sentiment de falsă protecţie, valoarea maximă a factorului de protecţie solară – SPF se opreşte la 50. Produsele care oferă  protecţie mai mare de 50, se etichetează cu valoarea 50+.

Radiaţiie ultraviolete, sunt radiaţii electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 şi 400 nm. Funcţie de lungimea de undă, acestea  se împart în  3 categorii:

  • radiaţii ultraviolete de tip A – UVA. Au  o lungime de undă cuprinsă între 320 şi 400 nm. Acestea pătrund adânc în epidermă şi sunt responsabile de pigmentarea pielii;
  • radiaţii ultraviolete de tip B – UVB. Au o lungime de undă cuprinsă între 290 şi 320 nm şi sunt responsabile de înroşirea pielii (arsurile solare).
  • radiaţii ultraviolete de tip C – UVC. Au o lungime de undă cuprinsă între 100 şi 290 nm, ele fiind blocate total de stratul de ozon ce înconjoară Pământul.

Nivelul radiaţiilor ultraviolete înregistrate la nivelul solului variază funcţie de activitatea solară. Intensitatea acestora se exprimă prin indicele de radiaţie ultravioletă. Acesta poate lua valori cuprinse între 0 şi 15. Codificarea acestuia este realizată cu ajutorul culorilor:

  • verde – nivel scăzut –  nu este nevoie de protecţie;
  • galben – nivel moderat – este necesară protecţia atunci când sunt petrecute perioade îndelungate sub efectul razelor de soare;
  • portocaliu – nivel ridicat –  este necesară protecţia între orele 11 şi 16;
  • roşu – nivel foarte ridicat –este necesară protecţia între orele 11 şi 16;
  • violet – nivel extrem – nu se recomandă expunerea la razele soarelui.

Indicele UV pentru România este disponibil pe site-ul INMH aici.

Un procent de cuprins între 95 % şi 98 % din radiaţiile ultraviolete ce ajung la suprafaţa Pământului, sunt radiaţii ultraviolete de tip A, restul de până la 100% fiind radiaţii de tip B.

Atât radiaţiile ultraviolete de tip A cât şi cele de tip B au efecte cancerigene.

La momentul actual, factorul de protecţie solară – SPF se referă numai la nivelul de protecţie oferit contra radiaţiilor ultraviolete de tip B – UVB.

Pentru ca radiaţiile ultraviolete de tip A – UVA să aibă acelaşi efect asupra pielii umane ca si radiaţiile de tip B, este necesar ca energia lor să fie de 1000 de ori mai mare.

Factorul de protecţie solară – SPF înscris pe ambalajul oricărui produs, se obţine atunci când se aplică  2 mg  de produs pe cm2 de piele, sau minim 35 ml de produs pentru întreaga suprafaţă a corpului unui adult. Aplicarea trebuie reluată la cel mult 2 ore.

Protecţia împotriva efectelor radiaţiilor ultraviolete se obţine prin metode  fizice sau chimice. Metodele fizice folosesc oxid de titaniu sau de zinc pentru a reflecta radiaţiile ultraviolete de tip A sau B.

Metodele chimice, folosesc substanţe ce absorb radiaţiile ultraviolete (se folosesc parabeni).

În general, producătorii combină cele două metode pentru a obţine produse cu un factor de protecţie solară cât mai bun atât împotriva radiaţiilor UVA cât şi UVB.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×