Paulownia în România. Planta a ajuns la dimensiunile din imagine în trei luni : Iunie - August 2012

Paulownia în România. Planta a ajuns la dimensiunile din imagine în trei luni : Iunie – August 2012


Paulownia

Paulownia este copacul cu cea mai mare rată de creştere din lume (aproximativ 3 m / an). Paulownia poate ajunge în 10 ani la o grosime a trunchiului cuprinsă între 30 şi 40 cm, producând o cantitate de masă lemnoasă de 0,5 m3.

Copacul atinge în primul an între 5 şi 6 m în înalţime. Dacă are condiţiile optime de dezvoltare, diametrul acestuia poate creşte  cu 3 sau 4 cm pe an.  Paulownia este  întâlnită în general  între latitudinile de 40º N şi 40º S (România se întinde între 43° 37´ 07´´şi 48° 15´ 06´´ latitudine nordică – nu este chiar potrivită pentru cultivarea paulownia),  la altitudini de până la 2000 m. Rezistă la temperaturi cuprinse între -10º C şi 40º C.

Arborii maturi de paulownia tomentosa pot suporta temperaturi de până la -20º C. Temperatura optimă pentru cultivarea acestei specii de copac este cuprinsă între 24º C şi 29º C. Rădăcinile acesteia se întind orizontal până la o distanţă de 8 m şi pe verticală până la 1,5 m adâncime. Paulownia se dezvoltă foarte bine pe solurile ce drenează apa (soluri compuse într-o proporţie mai mare de 50 % din nisip, roci vulcanice sau aluviuni).

O alternativă mult mai bună pentru paulownia în România este salcia (vezi aici caracteristicile energetice ale salciei).


Originile paulownia

Originar din China şi Asia de Sud-Est, paulownia este o familie de arbori cu peste 20 de specii. Printre cele mai cunoscute sunt : paulownia fortunei, paulownia kawakamii, paulownia tomentosa, paulownia taiwaniana, paulownia elongata, paulownia fargesii, paulownia catalpifolia, paulownia albiphloea, paulownia australis. Mai este cunoscut şi sub denumirea de copacul prinţesei (Princess Tree) sau arborele de bumbac. În China este cunoscut sub numele de T’ung iar în Japonia sub numele de Kiri.

Paulownia a fost cultivat de peste 3000 de ani în China ca şi arbore ornamental . A ajuns accidental în secolul XIX  în America de Nord (pentru a nu se sparge,  porţelanul din China era ambalat în cutii umplute cu seminţe de paulownia) unde s-a aclimatizat, fiind utilizat în aranjamentele ornamentale.


Paulownia scurta descriere

Paulownia are un lemn cu o masă specifică mai mică cu 30 % decât cel produs de oricare altă specie de esenţă tare. Lemnul de Paulownia se usucă şi se prelucrează foarte uşor, are fibrele drepte fără noduri, după uscare nu se îndoaie şi nu crapă. Are o rezistenţă foarte bună la foc şi putrezeşte foarte greu.

La maturitate, Paulownia atinge cu uşurinţă 25 de metri înălţime, cu un diametru al trunchiului cuprins între 100 şi 130 cm. Scoarţa are o culoare gri-maro, fiind brazdată de asperităţi neregulate. Frunzele sunt ovale sau sub formă de inimă şi pot atinge dimensiuni de până la 80 cm.  Suprafaţa interioară a funzelor este acoperită cu un puf fin. Paulownia înfloreşte înainte de apariţia frunzelor (în lunile Aprilie-Mai), având flori de culoare violetă dispuse în formă de piramidă (asemănător cu cele de liliac sau castan). Fructele au forma unor capsule ovale  de culoare maro, ele persistând în copac şi pe perioada iernii.


Cultivarea paulownia

Paulownia se dezvoltă bine pe soluri nisipoase sau pe turbării. Nu tolerează solul argilos sau stâncos. Ideal este un sol ce drenează foarte bine apa, având un pH cuprins între 5 şi 8 (vezi aici ce este pH-ul). Pentru o dezvoltare optimă, Paulownia, necesită precipitaţii anuale cuprinse între 500 mm şi 2600 mm. Copacii paulownia nu tolerează zonele cu vânturi puternice

Pentru ca  lemnul obţinut din plantaţiile de paulownia să nu aibă noduri, coroana copacilor trebuie tăiată în al doilea şi în al treilea an de viaţă până la o înălţime de 5 sau 6 metri.

O plantaţie de paulownia poate fi exploată după minim 10 ani. Din trunchiurile arborilor tăiaţi va creşte alt puiet, ciclul putând fi repetat de  4 sau 5 ori. În condiţii ideale se poate obţine o producţie de masă lemnoasă de 400 m3 la hectar. Lemnul de esenţă tare se utilizează în construcţii, la producerea de instrumente muzicale şi de mobilă. Datorită puterii calorice mari este utilizat şi ca biomasă în sistemele de încălzire.


Obtinerea puietului de paulownia

Paulownia produce seminţe după vârsta de 8 ani. Într-un gram de seminţe de paulownia sunt  aproximativ 6000 de bucăţi. Un copac matur de paulownia poate produce 20 de milioane de seminţe. Toamna este anotimpul optim pentru recoltarea seminţelor de paulownia.

Temperatura optimă pentru germinarea seminţelor este de 26º C. Acestea se seamănă la suprafaţă şi se acoperă cu un strat subţire de pământ sau pot să nu fie acoperite deloc. Solul trebuie să fie umed însă nu în exces. Seminţele de Paulownia au nevoie de lumină şi oxigen pentru germinare. Se poate folosi lumina naturală sau lumină artificială. Timpul de germinare al seminţelor de Paulownia este cuprins între 7 şi 21 de zile.


Plantarea puietului de paulownia

Pentru plantaţiile de Paulownia sunt de preferat locaţiile cu deschidere  spre sud şi care sunt adăpostite de vânt. Plantarea puietului se face la începutul primăverii  în gropi dispuse la distanţe de 4 m în adâncime şi 5 m pe lăţime, cu o densitate maximă de 500 de copaci pe hectar.

O groapă trebuie să aibă între 70 şi 80 cm lăţime şi între 50 şi 60 cm adâncime. După plantare,  pentru o mai bună ancorare, se execută în jurul puietului movile de pământ cu înălţimea cuprinsă între 15 şi 20 cm. Se recomandă  ca, în zonele în care, variaţiile de temperatură între anotimpuri sunt foarte mari,  puietul  să fie învelit in paie pe timpul iernii, iar pe timpul verii să aibă scoarţa vopsită în alb pentru a fi protejată  de razele solare.

ÎNAINTE DE ÎNFIINŢAREA UNEI PLANTAŢII DE PAULOWNIA ESTE INDICAT SĂ STUDIAŢI  CONDIŢIILE CLIMATERICE DIN ZONA RESPECTIVĂ (temperaturi multianuale, cantitatea anuală de precipitaţii, valori ale vântului şi ale umidităţii – acestea se pot obţine contra cost de la INMH). De asemenea este indicat să faceţi un studiu asupra solului (compoziţie şi pH).

Acest articol are un rol pur informativ. Informaţiile prezentate vă pot ajuta să vă faceţi o idee despre subiectul Paulownia. Autorul nu îşi asumă nici o răspundere pentru eventualele prejudicii rezultate din utilizarea în orice formă sau în orice scop a  informaţiilor prezente în acest articol.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×