Apa tare - aqua fortis sau acid azotic

Apa tare – aqua fortis sau acid azotic

Apa tare – Aqua fortis – definiţie


Apa tare sau aqua fortis este denumirea populară a acidului azotic HNO3.  Acidul azotic este un acid mineral foarte coroziv. Apa tare este confundată de mulţi cu clorura de zinc – ZnCl2, o substanţă solidă (o sare).

Acidul azotic – apa tare caracteristici


Acidul azotic este un lichid cu o uşoară nuanţă roşiatică, concentraţia standard fiind cuprinsă între 68% (utilizare tehnică) şi 70% (utilizare ca reactiv) în apă, cu un punct de fierbere de 120,5 °C la presiunea atmosferică standard. Acidul azotic are masa moleculară de 63,01284 g/mol.

Acidul azotic – apa tare – obţinere


Obţinerea acidului azotic implică 3 faze:

  1. Oxidarea catalitică (platina este utilizată ca şi catalizator) a amoniacului H3N cu oxigen atmosferic pentru a obţine monoxid de azot – NO.
  2. Oxidarea monoxidului de azot pentru a obţine dioxid de azot NO2.
  3. Barbotarea dioxidului de azot în apă pentru a produce acid azotic – HNO3.

Acidul azotic – apa tare – utilizare

Acidul azotic este unul dintre cei mai utilizaţi acizi la nivel industrial deoarece acesta reacţionează atât cu materialele organice cât şi cu cele anorganice. Principala utilizare a acidului azotic este în industria îngrăşămintelor chimice. Prin neutralizarea acidului azotic cu amoniac – H3N, se obţine nitratul de amoniu H4N2O3 utilizat ca şi îngrăşământ în agricultură, 58% din producţia mondială de acid azotic fiind utilizată în acest scop.

Acidul azotic intră în componenţa apei regale, acid utilizat pentru dizolvarea aurului şi a platinei. Acidul azotic în concentraţii mari acţionează atât ca un acid cât şi ca un oxidant.

Acidul azotic se descompune sub acţiunea luminii solare în dioxid de azot – NO2, apă – H2O şi oxigen O2.

Apa tare are un pret ce diferă funcţie de concentraţie. Pretul pentru 1 kg de acid azotic de concetratie 65% variază între 17 şi 29 de lei.

Mai multe informaţii despre apa tare găsiţi aici

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×