Apa tare – Aqua fortis – Acidul azotic definitie, obținere, utilizare
Apa tare – Aqua fortis – definiţie
Apa tare sau aqua fortis este denumirea populară a acidului azotic HNO3. Acidul azotic este un acid mineral foarte coroziv. Apa tare este confundată de mulţi cu clorura de zinc – ZnCl2, o substanţă solidă (o sare).
Acidul azotic – caracteristici
Acidul azotic este un lichid cu o uşoară nuanţă roşiatică, concentraţia standard fiind cuprinsă între 68% (utilizare tehnică) şi 70% (utilizare ca reactiv) în apă, cu un punct de fierbere de 120,5 °C la presiunea atmosferică standard. Acidul azotic are masa moleculară de 63,01284 g/mol.
Acidul azotic – apa tare – obţinere
Obţinerea acidului azotic implică 3 faze:
- Oxidarea catalitică (platina este utilizată ca şi catalizator) a amoniacului H3N cu oxigen atmosferic pentru a obţine monoxid de azot – NO.
- Oxidarea monoxidului de azot pentru a obţine dioxid de azot NO2.
- Barbotarea dioxidului de azot în apă pentru a produce acid azotic – HNO3.
Acidul azotic – apa tare – utilizare
Acidul azotic este unul dintre cei mai utilizaţi acizi la nivel industrial deoarece acesta reacţionează atât cu materialele organice cât şi cu cele anorganice. Principala utilizare a acidului azotic este în industria îngrăşămintelor chimice. Prin neutralizarea acidului azotic cu amoniac – H3N, se obţine nitratul de amoniu H4N2O3 utilizat ca şi îngrăşământ în agricultură, 58% din producţia mondială de acid azotic fiind utilizată în acest scop.
Acidul azotic intră în componenţa apei regale, acid utilizat pentru dizolvarea aurului şi a platinei. Acidul azotic în concentraţii mari acţionează atât ca un acid cât şi ca un oxidant.
Acidul azotic se descompune sub acţiunea luminii solare în dioxid de azot – NO2, apă – H2O şi oxigen O2.
Acidul azotic are un pret ce diferă funcţie de concentraţie. Pretul pentru 1 kg de acid azotic de concetratie 65% variază între 17 şi 29 de lei.