Apa distilata sau apa demineralizata definitie


Apa distilata (apa demineralizata) este apa cu un conţinut total de solide dizolvate mai mic de 2 ppm (vezi aici ce înseamnă ppm). Cu alte cuvinte, apa distilata are o concentraţie de molecule de H2O apropiată de 99,9998 %.

Apa netratată nu va avea niciodată această puritate, deoarece în circuitul ei prin natură aceasta este contaminată cu diverşi compuşi minerali (calciu, magneziu, etc.) sau organici (solvenţi, hidrocarburi) proveniţi din apele reziduale.

Puritatea apei distilate


Puritatea pentru apa distilata se determină prin măsurarea rezistivităţii electrice exprimate în ohmi [Ω]. Cu cât rezistivitatea electrică este mai mare cu atât apa distilata este mai pură.

O rezistivitate de 18 MΩ este tipică pentru apa demineralizata ultrapura. Apa plată are o rezistivitate de 2000 Ω. Apa de mare are o rezistivitate de 20 Ω.

Deşi are un pH (vezi aici ce înseamnă pH) cuprins între 6 şi 7,5 apa distilata este foarte agresivă din punct de vedere al acţiunii corozive.

Obţinerea apei demineralizate


La nivel industrial apa demineralizata se poate obţine prin osmoză inversă, prin distilare (apa distilata) sau prin deionizare.

Instalatie pentru obtinere de apa demineraliza (apa distilata)

Instalatie pentru obtinere de apa distilata, apa demineraliza

Osmoza inversă (vezi aici ce înseamnă osmoză inversă) presupune filtrarea apei printr-o membrană utilizând presiunea osmotică.

Distilarea apei presupune încălzirea acesteia până la punctul de fierbere, vaporizarea şi condensarea vaporilor obtinandu-se astfel apa distilata.

Deionizarea apei  presupune înlăturarea contaminanţilor cu ajutorul a doi electrozi conectaţi la o sursă de curent electric. Sărurile prezente în apă disociază în cationi (+) şi anioni (-).

Clorura de natriu – NaCl (sarea de bucătărie) disociază în  cationi de natriu (Na+) şi anioni de clor (Cl). Electrodul pozitiv va atrage anionii (-) în timp ce electrodul negativ va atrage cationii (+). Prin  deionizare nu  pot fi extraşi compuşii organici.

Nici unul din cele trei procedee prezentate mai sau nu produce apa demineralizata ultra pură. De aceea, ele sunt combinate : distilare + osmoza inversa sau deionizare + osmoză inversă.

Apa demineralizata este utilizată cu precădere în industria farmaceutică, în industria cosmeticelor şi în industria electronică (la producerea circuitelor integrate).

Apa demineralizata mai este utilizată şi în termocentrale pentru producerea aburului necesar antrenării turbinelor.

Considerente de sanatate privind consumul de apa distilată sau apa demineralizata

Studiile efectuate până în prezent asupra persoanelor care consumă apa demineralizată în mod curent (apă obţinută prin osmoză inversă sau distilare), au arătat anumite efecte nocive pe care acest tip de apă îl are asupra organismului uman.

Apa demineralizata atacă mucoasa intestinală, are efecte negative asupra metabolismului, asupra homeostazei mineralelor, precum şi asupra  altor funcţii ale organismului.

Apa distilata nu aduce nici un aport de calciu sau magneziu în organism, minerale esenţiale pentru sănătate. Există studii realizate pe o durată de peste 50 de ani care arată că, în zonele în care duritatea apei este redusă (are un conţinut scăzut de calciu şi magneziu) incidenţa bolilor cardiovasculare este mult crescută faţă de zonele cu apă dură, unde incidenţa acestora este mult redusă.

Apa distilată are un conţinut scăzut de microelemente (cupru, iod, mangan, zinc, fluor, molibden) esenţiale pentru un organism sănătos. Un grup de şoareci de laborator care a consumat timp de 6 luni  apă demineralizată, a avut hemoglobina cu 19 % mai mică decât un grup de şoareci care a consumat apa demineralizata îmbogăţită cu microelemente.

Atunci când este utilizată pentru gătit, apa demineralizata determină pierderea a 60% din cantitatea de calciu şi magneziu precum şi a altor microelemente aflate în mod natural în legume, carne şi cereale. Prin contrast, apa dură determină creşterea concentraţiei de minerale peste concentratia aflată în mod natural în alimentele preparate termic.

 Mai multe informaţii despre apa distilată puteţi găsi aici.

Mai multe informaţii despre apa demineralizată puteţi găsi aici.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×