Algoritm definitie, exemple, utilizare
Algoritm – Definiție
Termenul algoritm defineste o succesiune de activităţi sau operaţiuni ce trebuiesc efectuate într-o anumită ordine, astfel încât să se obţină rezultatul corect.
Deşi în limba română, termenul algoritm este utilizat cu precădere în matematică sau informatică, acesta se poate referi la orice activitate din orice domeniu ce necesită o succesiune de paşi finiţi pentru a fi terminată.
Orice proces tehnologic poate fi redus la algoritmi compuși dintr-un număr de paşi ce trebuie urmaţi pentru a obţine rezultatul corect.
Mai precis, algoritmii sunt transpunerea matematică a unor procese din natură, astfel încât acestea să poată fi simulate sau controlate prin intermediul calculatorului. Extragerea radacinii patrate se face cu ajutorul unui algoritm.
Algoritmi informatici
Conversia numerelor din baza 10 în baza 2 sau din baza 2 în baza 10 se face tot prin folosirea unor algoritmi de calcul.
În general, un algoritm informatic este compus dintr-o succesiune de teste (if) şi repetiţii (do, while). Se fac diverse teste şi repetiţii până se ajunge la rezultatul dorit. Variabilele utilizate în interiorul algoritmilor sunt modificate funcţie de intrările şi ieşirile folosite astfel încât să se obţină rezultatele corecte. Un exemplu este algoritmul de ordonare crescătoare a unui șir de numere.
În general, algoritmii sunt utilizaţi pentru rezolvarea unor probleme statice, ale căror intrări şi ieşiri sunt cunoscute şi care nu se modifică în timp.
De exemplu, algoritmul de calcul al minimului unui şir de numere, va fi întodeauna acelaşi, se vor modifica doar datele de intrare – tipul numerelor şi dimensiunea şirului. Aceeaşi problemă se pune şi în cazul calculului celui mai mare divizor comun – cmmdc.