Jocul 6 din 49 - un proces aleator

Jocul 6 din 49 – un proces aleator

Aleator sau aleatoriu

Termenul aleator (aleatoriu) este utilizat pentru a defini însuşirea unei fiinţe, a unui proces fizic sau a unui fenomen natural de a nu fi  predictibil.

Extragerea numerelor la jocul 6 din 49 face parte din categoria proceselor aleatorii.

Aleator are şi sensul de “la întâmplare”. Tragerea la sorţi este un proces aleator.

Aruncarea cu banul este de asemenea un proces aleatoriu. În general, toate jocurile de noroc au un caracter aleator. Generarea de valori (seturi) de date aleatorii  reprezintă  o mare provocare în matematică. Imaginaţi-vă un generator de numere aleatorii utilizat pentru controlarea unui dispozitiv de tipul “slot machine”. Dacă acesta nu ar genera numere pur aleatorii, atunci proprietarul aparatului ar da în scurt timp faliment.

Procesele aleatorii apar la tot pasul. Numerele aleatorii sunt utilizate pe scară largă în jocurile video (în jocul Tetris de exemplu),  în jocurile de noroc şi în criptografie.

Exemple de procese aleatorii :

  • condiţiile meteo pe termen scurt si suprafeţe mici nu sunt predicitibile;
  • mişcarea moleculelor de gaz dintr-o incintă este o mişcare aleatoare;
  • exploziile solare sunt fenomene aleatorii;
  • cutremurele sunt fenomene aleatorii;
  • aurorele boreale sunt fenomene aleatorii;
  • uraganele sunt fenomene aleatorii.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×