Accelerometru

Accelerometru

Accelerometru

Accelerometru este un senzor ce măsoară valorile acceleraţiilor liniare sau unghiulare la care este supus un obiect.

Particularizat la smartphone-uri, accelerometru sesizează schimbările de poziţie ale telefonului prin măsurarea acceleraţiilor unghiulare şi liniare pe cele trei axe x, y, z. Funcţie de valoare şi de axa pe care este măsurată acceleraţia, un accelerometru poate determina cu precizie orientarea telefonului în spaţiu.

Un smartphone are nevoie de accelerometru pentru a putea calcula poziţia display-ului, astfel încât, imaginile să poată fi afişate în mod corect (în format portret sau landscape).

Accelerometru telefon

Accelerometru telefon

Un accelerometru poate fi dispus în orice poziţie pe placa telefonului, însă, din motive uşor de înţeles, axele x şi y sunt orientate paralel cu marginile smartphone-ului,  în timp ce axa z este perpendiculară pe planul format de acestea, cu sens opus display-ului.

Pe axa z, pe lângă sezorii de acceleraţie liniară şi unghiulară, mai este dispus un senzor ce măsoară valorile acceleraţiei gravitaţionale. Astfel, atunci când telefonul este dispus pe o suprafaţă plană cu display-ul în sus, pe axa z va fi înregistrată o valoare a acceleraţiei gravitaţionale de + 9,8 m/s2.

Dacă este dispus cu display-ul în jos, atunci valoarea acceleraţiei va fi de -9,8 m/s2. În momentul în care utilizatorul ridică smartphone-ul, pe baza unor calcule complexe, sistemul de operare poate determina cu precizie care este poziţia curentă a telefonului, mai precis a display-ului.

Pe Google Play există foarte multe aplicaţii pentru Android ce utilizează accelerometrul. Una dintre ele este şi Accelerometer Toy, aplicaţie capabilă să afişeze în timp real sub formă de grafic valorile citite de accelerometru

 

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×