4WD

4WD definitie

4WD sau Four(4) Wheel Drive, defineşte acel sistem de tracţiune auto ce distribuie puterea motorului simultan la toate roţile autovehiculului. În limba română, 4WD este tradus prin expresia “tracţiune integrală”. Sistemul 4WD mai este conoscut şi sub denumirea de AWD (All Wheel Drive) sau de 4×4.

Unele autovehicule au tracţiune integrală permanentă, în timp ce altele au sistem  4WD ce poate fi cuplat doar la nevoie, funcţie de tipul de teren şi condiţiile meteo în care se face deplasarea. La autovehiculele ce au în mod normal tracţiunea pe roţile din spate (BMW, Mercedes) sistemul 4WD cuplează la motor şi roţile din faţă, astfel încât, puterea motorului este distribuită aproximativ egal pe fiecare din acestea. De asemenea, dacă una din roţi pierde aderenţa, puterea motorului este distribuită numai acelor roţi care au în continuare aderenţă. La autovehiculele cu tracţiune pe roţile din faţă, sistemul de tracţiune integrală cuplează la motor şi roţile din faţă.

Avantaje 4WD

Tracţiunea integrală permite deplasarea în siguranţă pe teren accidentat sau pe carosabil alunecos datorită distribuirii egale a puterii motorului pe cele 4 roţi.

Dezavantaje 4WD

Funcţie de producător, sistemele de tracţiune integrală pot fi utilizate doar până la o anumită viteză maximă, mult mai mică decât viteza maximă constructivă. De asemenea, masinile cu tracţiune integrală au o masă mai mare cu 200-300 kg decât acelaşi model de serie dar fără tracţiune integrală, datorită angrenajelor 4WD, ceea ce implică şi un consum mai mare de combustibil.

Comentariile sunt închise.

 DespreTot.info

DespreTot.info utilizează cookies pentru personalizarea conţinutului şi reclamelor. DespreTot.info distribuie către terţi informaţii cu privire la traficul efectuat de utilizatori în scopul îmbunătăţirii experienţei navigării pe site. Continuarea navigării pe acest site presupune acceptarea politicii cookies DespreTot.info.

×